Workshop internacional Paisatges Contemporanis del Baix Llobregat



Del 23 de maig i fins el 4 de juny es desenvoluparà el Workshop Internacional “Paisatges Contemporanis del Baix Llobregat”.

L’Observatori de la Urbanització, a través del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona, organitza aquest workshop internacional amb una vintena d’estudiants de diferents universitats europees i de diferents disciplines.  Aquest workshop es dedicarà a la intervenció sobre una selecció de diferents paisatges urbans, metropolitans, naturals i patrimonials dels municipis del Baix Llobregat inspirat pels principis del Conveni Europeu del Paisatge.

L’objectiu del taller serà proposar projectes d’intervenció i gestió del paisatge i dels patrimonis dels municipis de la comarca del Baix Llobregat.

Aquesta fita s’exploraran els paistages a partir de 5 objectius de treball que orientaran els projectes a elaborar per part dels diferents grups d’experts que participaran al taller:

  • Definir una aproximació general als territoris objecte d’estudi en termes de ‘paisatge patrimonial’.
  • Proposar projectes d’intervenció i gestió del paisatge que contemplin elements de patrimoni ambiental i cultural.
  • Explorar les possibilitats per a dinamitzar, a partir d’aquestes intervencions, les activitats econòmiques i la vida social i cultural del territori.
  • Plantejar de manera aplicada el concepte de ‘paisatge ordinari’ en la forma de projectes d’intervenció i gestió que aprofitin els valors existents i potser no reconeguts o prou subratllats dels paisatges dels municipis de la comarca.
  • Proposar de manera concreta el concepte de ‘patrimoni ordinari’ com l’element central de projectes d’intervenció i gestió que aprofitin els valors existents i potser no reconeguts o prou subratllats dels patrimonis dels municipis de la comarca.

WS_BaixLlobregat


 

Els paisatges del Baix Llobregat a Debat

Paisatge 1. L’autovia de Castelldefels-Aeroport i els seus territoris de context.

Temes de treball:

  • La relació entre els diferents paisatges que coexisteixen avui dia al territori de l’autovia.
  • L’autovia de Castelldefels com a paisatge cultural i de memòria metropolitana.

Paisatge 2. El Parc Agrari del Baix Llobregat en l’horitzó 2030.

Temes de treball:

  • El Parc Agrari del Baix Llobregat com a proveïdor de serveis en termes de serveis ecosistèmics, paisatgístics, i socials (seguretat alimentària, agricultura metropolitana).
  • El Parc Agrari del Baix Llobregat com a infraestructura paisatgística ‘climate-proof’: proposta concreta d’actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Paisatge 3. La traça del riu Llobregat (sector central: Sant Boi de Llobregat-Sant Joan Despí; San Vicenç dels Horts-Molins de Rei)

Temes de treball:

  • Connectivitat del riu amb altres espais naturals d’excel·lència i de caràcter ordinari.
  • Permeabilitat i contacte dels territoris annexos. El riu Llobregat com a espai públic paisatgístic (accés; catalogació d’elements de patrimoni ambiental i cultural; valoració de l’experiència paisatgística).

Paisatge 4. La urbanització dispersa a l’Ordal (Corbera de Llobregat- Vallirana)

Temes de treball:

  • La gestió de la mobilitat i la relació amb l’entorn de caràcter ambiental que defineix les urbanitzacions amb l’objectiu de creació de centralitats en el teixit suburbà.
  • Proposta de tipologies d’espai públic de caràcter alternatiu adequades a la realitat de la urbanització dispersa amb l’objectiu de millora de les condicions d’intensitat urbana i sociabilitat.

Paisatge 5. Les àrees d’activitat econòmica: encaix i integració paisatgística (Complex SEAT i l’entorn vinícola de Sant Esteve Sesrovires)

Temes de treball:

  • Reconeixement dels establiments industrials i dels seus entorns paisatgístics immediats i de context.
  • Avaluació de l’encaix i integració en el paisatge i proposta d’actuacions d’integració paisatgística concretes.