Oportunitats per a les persones: Economia social, solidària i col•laborativa


Comparteix a la teva xarxa
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInGoogle+Compartir

santboigrup1santboiassistents1

 

 

 

 

 

santboi1De nou el El Baix Llobregat a Debat, torna a parlar d’economia. Aquest cop a La Gralla de Sant Boi de Llobregat i en concret sobre L’economia social i solidària i col·laborativa. Aquesta taula rodona va fer un repàs de les oportunitats que ofereix la nova economia en la societat actual basat en les persones i el seu compromís i benestar.

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, va destacar la importància d’aquesta economia que es focalitza en les persones i va incidir en que “és necessari seguir treballant per un nou model econòmic que permeti generar ocupació digna i que funcioni, ja que tenim projectes que ho demostren“.

L’economia social ja és un 6% del PIB. I tendeix a créixer”  Va afirmar Víctor Galmés de la Federació de Cooperatives de treball de Catalunya. “santboisessio6Té potencial molt gran i és un motor de canvi del sistema“. Segons ens explica, l’economia social pot ser aplicada des de dues vessants. Per entitats o fundacions del tercer sector o bé des d’estructures empresarials, ara bé centrades en les persones que hi treballen i que aposten per la democràcia participativa, les cooperatives de treball associat. Actualment hi ha 5 municipis al Baix Llobregat que participen de la iniciativa de Municipis Cooperatius  que treballen per promoure i fomentar la cultura d’empresa cooperativa, activar el creixement i consolidació de les cooperatives que existeixen el cadascun dels municipis i sobretot generar ocupació estable i oportunitats per aprendre, connectar-se i compartir.

L’Oscar Rando, director de Gats i representant de la Xarxa d’Economia Solidària, va exposar com dinamitzen i donen a conèixer les empreses i entitats que fan economia vinculada i centrada a les persones, a través de la Fira de l’Economia solidària i a través de la Festa de l’Esperança que es fa cada any a El Prat de Llobregat.  I va especificar que des de fa un any des de la XES aposten pel creixement de les xarxes territorials, la del Baix Llobregat n’és una. De tota la seva intervenció va voler destacar que els empreses de l’economia social “mesurem el nostre impacte econòmic però també l’impacte sobre el gènere, les entitats, i les persones de l’entorn“.

santboisessio5Per la seva banda, Andrés Andrés, coordinador de l’Àrea de desenvolupament local del Consell Comarcal del Baix Llobregat i representant de la Xarxa d’Innovació Social del Baix, va presentar l’exemple d’aquesta xarxa impulsada des del Consell Comarcal. Va destacar que la voluntat de la XIS és “fer de connectors, aglutinadors d’iniciatives, facilitadors per donar major visibilitat a les actuacions d’entitats i empreses en favor de l’economia social“.  Especialment aquelles actuacions que suposin una innovació i va incidir en que “fer innovació s’ha de fer plegats: persones, entitats, emprenedors,… l’Administració ha d’acompanyar els processos. Connectar idees i projectes“.
La Lucía Hernández de OuiShare explicar què és i com funciona la economia col·laborativa. I per resumir-ho en poques paraules és “accedir per oposició a posseir, és consum de segona mà. És més assequible, més social, més respectuós amb l’entorn, més sostenible “. Aquest tipus de plataformes d’economia col·laborativa han vingut per quedar-se, tot i que la crisi ha afavorit la seva implantació. Ara cal esperar un marc legal que li permeti desenvolupar-se plenament.

santboisessio4D’aquesta taula rodona van sorgir dos reptes clars:

  • Establir vincles entre les empreses i la indústria tradicional amb les empreses de l’economia social i del tercer sector.
  • Una aposta decidida de les administracions públiques en favor de l’economia social, solidària i col·laborativa com per exemple fer canvis en els plecs d’adjudicacions en favor de la economia centrada en les persones. Perquè l’administració pública té el deure de vetlla pel benestar social, ha de potenciar l’economia social.

 

Volem agrair a l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i a tot l’equip de la Espai La Gralla la seva càlida acollida.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *