Estratègia industrial, innovació i ocupació al Baix Llobregat


Comparteix a la teva xarxa
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInGoogle+Compartir

fotoSjDespi4Actuar és l’estratègia d’innovació i ocupació de la indústria del Baix

El viver d’empreses de Fontsanta de Sant Joan Despí va acollir la taula rodona “Estratègia industrial, innovació i ocupació“. Aquesta taula rodona va oferir unes dades tant interessants com la que ens diu que els sector industrial del Baix Llobregat és un 32% de tot Catalunya, que el més de 50% de l’economia de la comarca està vinculada a la indústria o que al Baix hi ha identificades 25 empreses tractores que dinamitzen moltes altres empreses i professionals de diferents sectors.

Tenint clara aquesta vinculació de la comarca a la indústria, què cal tenir clar per al futur? Tots els components de la taula ho van tenir clar: Cal actuar. Desenvolupar les idees en projectes. En aquest sentit, en Carles Rivera, gerent de Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, va indica “cal posar en pràctica les polítiques innovadores en un procés de recerca-acció“. Una de les missions de Pacte Industrial és la fer de pont entre la gent amb idees que es troba als centres de recerca, universitats, etc amb implementadors, amb entitats que puguin posar en practica aquelles idees.

En Miquel Barceló, consultor del RiS3/PECT del Baix Llobregat va ser més contundent “En aquest país s’ha avaluat molt però cal fer projectes, cal implementar, cal actuar“. Com a exemple de la no-acció va posar el projecte RIS3CAT a nivell de tot Catalunya, sobre el que es basa part del treball que s’està desenvolupant a la comarca. “El RIS3CAT està aprovat però no s’ha desplegat aquests instruments per accedir als fons europeus d’innovació“.
fotosjdespi8Primeres passes per encarar els reptes ja estan en marxa. Iniciatives com Innobaix, representada a la taula per la seva directora general, Anna Hernández, són les que “permeten fer tangibles, idees que d’emprenedors o de centres de recerca en projectes reals amb les empreses i l’administració“. Hernández explica que a Innobaix disposen de diferents línies de treball per fomentar la innovació i la col·laboració entre institucions, empreses i les persones. Tot i això una de les principals apostes és la “formació real de casos pràctics i amb necessitats reals de les empreses tractores i els seus proveïdors“.

Des de la Diputació de Barcelona, segons ens explica la Cristina Pardo del projecte Ocupació Industrial, també hi ha una línia d’ajuts per fomentar la innovació i l’arrelament de les indústries locals. Aquesta permet establir aliances entre les empreses, ens locals, centres de recerca, d’educació o universitats per adequar la oferta i la demanda laboral i crear i fixar ocupació als municipis.

 

Reptes per innovar i ocupar en la indústria del Baix

Barceló considera, i es compartir per la majoria de la taula que el futur del Baix depèn,tot i que no únicament, de la indústria, de la seva innovació i dels projectes reals orientats cap a les persones.

La comarca ha de ser capaç d’involucrar a les gran empreses tractores de la comarca amb projectes concrets per dinamitar la ocupació i la inversió, no només de capital sinó també en coneixement.

Tenim el gran repte de territorialitzar, de fer-nos nostre de la comarca, tot aquell els talents, els actius que hi ha al Baix: centres d’estudis, d’especialització, de recerca, nuclis de coneixement importants.

I hem de ser capaços, segons Cristina Pardo de fer que “La formació estigui a prop de la indústria i les necessitats de l’empresa per poder ser competitius” . Així mateix tenim el repte de dissenyar uns perfils professionals nous amb una formació especialitzada en funció de les necessitats empreses.

 

Volem agrair a l’Ajuntament de Sant Joan Despí la seva col·laboració i a tot l’equip de promoció econòmica del municipi i l’equip del Viver d’empreses de Fontsanta. Un lloc idoni per intercanviar impressions sobre cap on ha d’anar la indústria de la comarca del Baix Llobregat

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *