Comparteix a la teva xarxa
La taula rodona Gastronomia i Identitat celebrada el 24 d’octubre a Sant Climent de Llobregat, va tractar el tema de la gastronomia com a element d’identitat d’una cultura, d’un territori i d’una manera de concebre el fet alimentari. Es va incidir bàsicament en aquest últim aspecte i en la tendència actual que s’està imposant de prendre consciencia de l’alimentació i de fomentar el consum de productes de proximitat i de qualitat per intentar combatre la imposició existent al mercat de l’oferta d’aliments, produïts en gran quantitat i sense respectar el cicle natural de creixement, tractats amb productes químics per a una més llarga conservació i portats de lluny per a què tot l’any hi hagi varietat de productes i a un preu competitiu.
Aquesta i d’altres qüestions, es van tractar a partir de la visió del restaurador Gerard Solís, xef del restaurant El Racó, que al seu restaurant fa una cuina de proximitat per ferma creença més que per seguir la tendència general, del president de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, Òscar Teruelo, que es dedica a donar a conèixer els productes autòctons del Baix Llobregat a través de fires, mercats etc., del vicepresident de la cooperativa Agropecuària de Gavà, Salvador Barri, que considera que si el producte de proximitat no és rentable cal innovar i conrear un altre producte que d’acord amb les condicions del terreny pugui tenir més sortida, i la dels pagesos Tomi Jiménez i Joan Ribas, també president de la Cooperativa Agrícola del Prat, que donaven la visió de la dificultat que avui dia tenen els pagesos per ser competitius en la producció agrícola i per defendre l’agricultura de proximitat degut a la pressió que fan els Ajuntaments sobre el sòl, a la competència dels grans productors i a la incidència que hi ha amb la interacció amb els espais naturals propers als camps i els seus visitants.
La taula rodona va generar un intens debat entre els ponents i el públic i va donar l’oportunitat de parlar i debatre sobre aspectes que sovint queden en l’oblit.