La classe treballadora del segle XXI: certeses i incerteses


Comparteix a la teva xarxa
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInGoogle+Compartir

IMG-20160606-WA0008Al Citilab de Cornellà, el dia 6 de juny, els sindicats CCOO, UGT i USOC del Baix Llobregat van reflexionar entorn a la classe treballadora del Baix Llobregat al segle xxi: certeses i incerteses.

Amb les intervencions d’en Ricard Bellera, secretari d’internacional, migracions i cooperació de CCOO Catalunya i formador sindical ETC/CES, i la Laura Pelay, vicesecretaria general de la UGT de Catalunya, responsable de l’àrea externa, vam fer primer una mirada global sobre la situació dels treballadors i treballadores a Europa, a l’Estat i a Catalunya. Posteriorment, en Toni Mora de CCOO, en Vicenç Rocosa de la USOC i en Carlos de Pablo de l’UGT, van concretar la reflexió al Baix Llobregat.

La crisi de model econòmic i social està configurant un nou paradigma on es conjuguen tres conceptes: incertesa, precarietat i risc. Es tracta d’una crisi sistèmica que ha carregat els seus costos fonamentalment en la classes treballadora i que ha suposat l’empobriment d’àmplies capes de les classes mitges. Una crisi que ha destapat les pràctiques especulatives de l’economia financera internacional i els riscos per la pròpia supervivència de la humanitat, a causa d’un desenvolupament econòmic no sostenible.

Les característiques globals de la crisi han dificultat la seva gestió per part dels governs. A la internacionalització dels reptes IMG-20160606-WA0006econòmics i socials no s’ha sabut respondre des d’instàncies governamentals supraestatals (Unió Europea, NNUU). Les receptes dels organismes internacionals (FMI, OCDE…) s’han basat en l’austeritat, els ajustos i estabilitat pressupostària, la qual cosa ha tingut una implicació directa en el deteriorament dels serveis públics i la pèrdua de drets laboral per part de les persones treballadores.

La precarització i segmentació del mercat de treball i les noves formes de producció estan determinant la manera d’entendre el factor treball i les relacions laborals en el segle XXI.

Al Baix Llobregat, la classe treballadora, ha estat protagonista de molts processos transformadors.

El sindicalisme de la comarca ha estat un actor principal -junt amb els ajuntaments i les associacions  empresarials més representatives- de la forja dels grans acords comarcals que han permès superar situacions de crisi i donar passos endavant en la construcció social i la dinamització econòmica del territori.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *