La urbanització dispersa al Baix Llobregat


Comparteix a la teva xarxa
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInGoogle+Compartir

IMG-20160503-WA0007El director de l’Observatori de la Urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Muñoz, ahir a Vallirana, va protagonitzar una conferència col·loqui que va permetre aprofundir sobre el model d’urbanització de baixa densitat, que també pot ser dispersa.

El viure adossats ha esdevingut el nou paisatge urbà al Baix Llobregat en els darrers anys. En el període (1987/2001) 3 de cada 4 habitatges nous van ser unifamiliars.

El model d’urbanització que s’ha fet servir ha estat assimilable al de ciutat compacta, respecte a les reserves de sòl, espai verd o equipaments, cosa que de posar-se en pràctica dificulta la seva sostenibilitat.La gran taca urbanitzada, vinculada a la xarxa de carreteres, ha fet del vehicle privat el gran protagonista perquè és molt difícil viure allunyat del centre de serveis i sense disposar d’un mitjà de transport públic. L’aparició d’habitatges unifamiliars amb més de dos vehicles és una realitat contundent. També ha contribuït a promoure nuclis d’espais comercials i de serveis als afores.

 

IMG-20160503-WA0050Aquest fenomen de la nova urbanització es complementa amb les urbanitzacions “inacabades” dels anys 60, en les que hi manquen serveis tan bàsics com el clavegueram. Les dificultats d’aquestes s’incrementen perquè abordar la urbanització, amb la corresponent càrrega dels seus costos, es fa difícilment assolible.

 

Alguns factors com l’edat de la població, la situació socioeconòmica, la localització de serveis, els modes de transport o l’equilibri en matèria d’inversions fan que alguns municipis de la comarca, els que tenen més d’una vintena de nuclis d’urbanització pendents de fer-hi arribar els serveis, necessitin treballar de manera cooperativa amb les administracions supralocals i amb el govern de Catalunya. Així, de forma conjunta, han de cercar finançament i maneres de posar en pràctica una normativa pensada en el model de ciutat compacta.IMG-20160503-WA0001La presència al col·loqui de les alcaldesses de Vallirana i de Corbera i de l’alcalde de Torrelles va enriquir enormement el debat. Per part d’aquest electes en els propers anys es proposen treballar segons aquestes orientacions:

  1. Impulsar els processos per aconseguir l’arribada de serveis bàsics com el clavegueram, entre d’altres, a les urbanitzacions amb més dèficits.
  2. Promoure iniciatives per incorporar aquest model d’espai urbà de baixa intensitat el sentiment de pertinença i de vinculació, la definició que en fan els electes és “fer poble”.
  3. Aconseguir una major cohesió social entre els residents i incrementar el sentiment de pertinença al municipi, cercant alternatives inclusives per a totes les edats i condicions dels seus habitants.
  4. En definitiva reconèixer que la nova realitat a la xarxa urbana del territori (urbanització de baixa densitat), fa que ens haguem replantejar les formes de vinculació (intensitat urbana) que necessàriament són diferents de les del model de ciutat compacta.
  5. Continuar amb el treball tècnic i científic del món universitari i dels experts per diagnosticar amb precisió el fenomen de la nova urbanització del nostre territori, per saber-nos proveir de polítiques públiques eficients que promoguin la convivència i l’ús de l’espai públic d’una manera equilibrada i sostenible.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *