El canvi climàtic i la gestió dels recursos


Comparteix a la teva xarxa
FacebookTwitterWhatsAppLinkedInGoogle+Compartir

IMG-20160512-WA0008A la sala de cups del Museu de Ca n’Amat de Viladecans es va celebrar la taula rodona sobre el canvi climàtic i la gestió dels recursos. L’objectiu d’aquesta taula ha estat debatre a la llum del canvi climàtic quina és la situació a la comarca, tant de la qualitat de l’aire, com de les necessitats energètiques i la gestió dels residus.

Una de les principals conclusions del debat va ser la necessitat de superar l’etapa de l’ús dels combustibles fòssils, encetant la transició energètica que ha de permetre promoure i fomentar l’activitat econòmica a partir de la implementació de les energies renovables.

La relació entre generació i sistemes de tractament de residus amb la contaminació atmosfèrica i la producció de gasos d’efecte hivernacle també quedaren constatades, així com de la necessitat de passar d’un sistema linial de consum de materials a un sistema circular.

La comarca per la seva diversitat en matèria d’activitats econòmiques i productives, així com per la seva particular geografia, ja ha començat a rebre els efectes del canvi climàtic (pluviometria, torrencialitat, augment del nivell del mar, sequeres, calor), major vulnerabilitat dels boscos i efectes sobre la salut provocats per  l’ agument de les temperatures . Hi ha municipis com el de Viladecans que ja han aprovat un Pla d’adaptació al canvi climàtic.

La cura per la qualitat de l’aire és un objectiu multidisciplinar que, entre moltes de les mesures que cal emprendre, hi ha laIMG-20160512-WA0030 minoració dels efectes del transport en vehicles altament contaminants, per tant el foment del transport col·lectiu i amb vehicles menys contaminants esdevé una de les prioritats. Al Baix Llobregat hi ha 15 municipis que són objecte d’un pla especial de protecció de la qualitat de l’aire els principals components que tenen uns pitjors efectes són l’òxid de nitrògen i les partícul·les en suspensió (PM10).

Novament també en aquesta taula va quedar subratllat el concepte de que vivim un canvi d’època, no en una època de canvis i el moment actual és el de l’adolescència de la nova època on tot es manifesta i encara no es troben els canals per on haurà de transcórrer l’activitat humana.

En l’agenda dels propers anys: la transició energètica, la consideració del residu com a recurs, la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la protecció de la qualitat de l’aire. Són i seran eixos bàsics per a la planificació del territori, dels espais urbans i de les ciutats, així com per a l’activitat econòmica, la logística i la mobilitat.

 

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *